Facebook

Blog

Przyprawy do dań grillowych

Przyprawy do dań grillowych

22-04-2016
Potrawy z grilla cieszą się tak dużą popularnością, ponieważ ich smak jest niepowtarzalny – nie da się go odtworzyć w kuchennych warunkach. Jednak sam proces grillowania to nie wszystko, ponieważ główną rolę odgrywają tu przyprawy, które proste danie, potrafią przemienić w...
Czy potrawy z grilla są zdrowe?

Czy potrawy z grilla są zdrowe?

19-04-2016
Od lat panuje opinia, iż potrawy grillowane są niezwykle zdrowe. Jest to spowodowane wytapianym podczas grillowania tłuszczem. Prawda o nim, jak i o dobroczynnym wpływie tego typu dań na nasz organizm, jest nieco inna. Grillowane potrawy są zdrowe, jednak wtedy, gdy wiemy jak je odpowiednio...
Gourmet BBQ – grilluj jak chcesz i co chcesz

Gourmet BBQ – grilluj jak chcesz i co chcesz

18-04-2016
Kto z nas nie chciałby mieć nieograniczonych możliwości grillowania i przyrządzenia każdej potrawy, jaka akurat przyjdzie do głowy? Masz ochotę na stek – proszę bardzo! A może pizza – nic prostszego! Krewetki, warzywa, hamburgery? Oczywiście! Aby móc cieszyć się możliwością...
Go Anywhere, czyli grilluj gdzie chcesz

Go Anywhere, czyli grilluj gdzie chcesz

13-04-2016
Mobilność w dzisiejszych czasach to podstawa, dlatego ten artykuł postanowiłem poświęcić gazowemu grillowi Weber – Go Anywhere. Został zaprojektowany w taki sposób, aby łatwo było go przenosić i korzystać z niego w każdym miejscu. Jego niewielkie wymiary (40,5 cm x 53 cm x 30,5...
Czy temperatura grillowania ma znaczenie?

Czy temperatura grillowania ma znaczenie?

13-04-2016
Grill traktujemy często jako dodatek do mile spędzonych chwil, nie przywiązując większej uwagi do odpowiedniego przygotowania się do tej czynności. Jednak faktem jest, że odpowiednia temperatura grillowania jest niezwykle istotna nie tylko dla smaku potraw, ale również dla naszego...
Wędzenie na grillu jest możliwe! Wszystko o wędzeniu na grillu

Wędzenie na grillu jest możliwe! Wszystko o wędzeniu na grillu

30-03-2016
Wędzenie mięsa sprawia, że nabiera ono zupełnie nowego smaku, który nie może równać się z niczym innym. Do przygotowania tej wykwintnej potrawy na szczęście nie jest konieczne posiadanie specjalnego sprzętu, a jedynie trochę wiedzy i cierpliwości.   Wędzić można każdy rodzaj...
Czy wybrałeś już grilla dla siebie?

Czy wybrałeś już grilla dla siebie?

30-03-2016
Kupno idealnego grilla nie jest rzeczą łatwą. Szczególnie wtedy, gdy rynek dostarcza nie tylko różne jego rodzaje, ale również szereg opcji dodatkowych, które potrafią całkowicie odmienić zwykłe grillowanie i zamienić je w sztukę kulinarną. By nie pogubić się w tym zalewie...
To na czym grillujesz ma znaczenie - węgiel brykiet czy drewno?

To na czym grillujesz ma znaczenie - węgiel brykiet czy drewno?

15-03-2016
Choć zainteresowanie grillowaniem jest wśród Polaków coraz większe, świadomość tego, jak wiele zależy od wyboru odpowiedniego surowca, jest niestety nadal niska. By nieco przybliżyć ten temat miłośnikom grillowania, omawiamy różnice pomiędzy węglem, brykietem i drewnem,...
Książki o grillowaniu

Książki o grillowaniu

14-03-2016
Niezależnie od tego czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z grillowaniem, czy może posiadasz już spore umiejętności i doświadczenie, ale chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej, możesz sięgnąć do fachowej literatury. Powstało mnóstwo książek na temat skutecznego...
Grille gazowe, elektryczne, węglowe – czym się różnią?

Grille gazowe, elektryczne, węglowe – czym się różnią?

23-02-2016
Wybierając grill dobrze jest zadać sobie wcześniej kilka pytań. Gdzie będzie stał? Do czego będzie służył? W jakim otoczeniu przyjdzie mu pracować? Czy potrzebujemy zabrać go np. na rodzinne wakacje na łonie natury? Istotny jest też czynnik ekonomiczny – jakie środki jesteśmy w...
Grille elektryczne Q – odpowiadamy na pytania

Grille elektryczne Q – odpowiadamy na pytania

15-02-2016
Historia urządzeń do grillowania Weber sięga początków lat 50-tych XX wieku. Najpierw były to grille węglowe, później w połowie lat 80-tych gazowe (z serii Genesis), a czasy nowożytne należą do nowoczesnej serii grillów elektrycznych spod znaku Q. Początkowo wyprodukowane modele Q...
Smokey Mountain Cooker – test wędzarki  Weber

Smokey Mountain Cooker – test wędzarki Weber

08-02-2016
Jako wielki miłośnik wędzenia i aromatycznych potraw mięsnych czy rybnych, pragnę podzielić się informacjami na temat Smokey Mountain Cooker o średnicy 57 cm od Weber – największej wędzarki tego producenta, dzięki której możliwe jest wędzenie sporych kawałków mięs i ryb na...
Brykiet Weber – sposób na skuteczne grillowanie

Brykiet Weber – sposób na skuteczne grillowanie

03-02-2016
Czasy kruchych i tworzących wielkie chmury kurzu węgielków do grillowania o wątpliwej jakości przeminęły bezpowrotnie. Odkąd firma Weber wypuściła na rynek brykiet swojej produkcji, miłośnicy grillowania w tradycyjnym stylu mogą odetchnąć z ulgą. Brykiet wykonywany jest według...
O piecach do pizzy Weber

O piecach do pizzy Weber

26-01-2016
Zapomnij o zamawianiu pizzy albo kupowaniu mrożonek, które dają tylko namiastkę smaku. Od teraz masz szansę samodzielnie przygotowywać w prosty sposób pizzę, korzystając ze swojego grilla. Możliwość taką daje Ci firma Weber - jej piec do pizzy jest specjalną nakładką na grilla...
Nigdy więcej benzyny do zapalniczek, czyli jak rozpalać

Nigdy więcej benzyny do zapalniczek, czyli jak rozpalać

19-01-2016
Grillowa obietnica: Unieś swoją prawą rękę i powtórz następujące słowa: "Obiecuję już nigdy nie rozpalać mojego grilla węglowego przy użyciu benzyny do zapalniczek."
Przygotuj grilla na zimę

Przygotuj grilla na zimę

13-01-2016
Kiedy sezon grillowy dobiega końca, liście żółkną, a temperatura jest coraz niższa to znak, by przygotować grilla do hibernacji. Oczywiście grillować można również zimą, bo i w chłodne dni urządzenia Weber spisują się doskonale, jednak końcówka sezonu grillowego to doskonały...
Co to jest Sear Station i jak go używać?

Co to jest Sear Station i jak go używać?

12-01-2016
Od kilku lat grille Weber wyposażone są w bardzo ciekawy system Sear Station, który jednak nie jest zrozumiały dla wielu użytkowników. Ten artykuł pomoże ci zrozumieć znaczenie tej funkcji, rozjaśni wszelkie wątpliwości i sprawi, że twój grill będzie jeszcze bardziej funkcjonalny.
Cebula z rożna

Cebula z rożna

05-01-2016
Jednym z tych warzyw, które doskonale smakują upieczone na grillu, a o których często się zapomina, jest cebula. To doskonały dodatek do dań, a jej smak jest wyjątkowy i często odpowiada nawet tym osobom, które na co dzień nie przepadają za wyrazistym smakiem tego warzywa.
BALKON MIEJSCEM GRILLOWANIA

BALKON MIEJSCEM GRILLOWANIA

31-12-2015
CZY GRILLOWANIE JEST ZAREZERWOWANE TYLKO DLA OSÓB POSIADAJĄCYCH OGRÓD, DUŻY TARAS LUB PARK MIEJSKI PRZED SAMYM DOMEM? ALEŻ SKĄD! ZWYKŁY BALKON TO TEŻ ŚWIETNE MIEJSCE NA PRZYRZĄDZANIE POTRAW. DECYDUJE O TYM BOWIEM NIE PRZESTRZEŃ, LECZ GRILL.
Jak grillować cukinię?

Jak grillować cukinię?

21-12-2015
Grillowana cukinia! Wspaniały pomysł na smakowe urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi i jednocześnie świetna przekąska oraz doskonały dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych, który odpowiednio przygotowany smakuje niemal każdemu. Gdybym miał jednak wybierać warzywo, które bardzo...
Grillowanie piersi z kurczaka dla początkujących

Grillowanie piersi z kurczaka dla początkujących

11-12-2015
Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają mięso z kurczaka i dopiero zaczynają swoją przygodę z grillem, przygotowałem mały poradnik dotyczący tego, jak grillować pierś z kurczaka. I chociaż dla wielu przygotowanie soczystego, odpowiednio przypieczonego mięsa nie jest z pozoru trudne,...
5 porad dla grillujących zimą

5 porad dla grillujących zimą

08-12-2015
Choć Polacy uwielbiają grillowanie wiosną i latem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzanie ulubionych potraw na ruszcie odbywało się zimą. I to niekoniecznie pod dachem, ale również na zewnątrz – gdy temperatura spadła wyraźnie poniżej zera, a śnieg sięga łydek. Jednak...
 Święta z Weberem! Z nami znajdziesz idealne prezenty

Święta z Weberem! Z nami znajdziesz idealne prezenty

01-12-2015
Pieczone jabłko z sosem cynamonowo-waniliowym, kaczka w pomarańczach z imbirem, dziczyzna z masłem żurawinowym lub pstrąg z pieczarkami i porem – wszystkie świąteczne dania mogą być przygotowane na grillu. Obdaruj swoich najbliższych świetnej jakości grillem lub przydatnymi...
Grillowanie ryb na desce cedrowej

Grillowanie ryb na desce cedrowej

01-12-2015
Wbrew istniejącym przekonaniom ryby świetnie nadają się do grillowania. A dzięki wykorzystaniu odpowiednich akcesoriów, takich jak np. cedrowa deska do grillowania, możemy nadać im specjalnego, wędzonego aromatu i sprawić, że będą jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.
Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jesienne grillowanie

Jesienne grillowanie

31-10-2017
Chociaż sezon do grillowania dla większości z nas już minął, tak naprawdę moment na idealne grillowanie… nie istnieje. Każda pora ma swoje zalety, jak i wady. Zdecydowanie jedną z największych zalet grillowania jesienią jest specyficzny klimat, jakiego nie daje żadna inna pora w... więcej
Dlaczego Polacy lubią grillować?

Dlaczego Polacy lubią grillować?

26-10-2017
Z faktem, iż jesteśmy w absolutnej czołówce jako naród, jeśli chodzi o grillowanie nikt się chyba nie będzie kłócił. Polacy uwielbiają grillować. Dlaczego w kraju, w którym dni dobrych na grillowanie jest mało, jest tak wielu zapaleńców tego sposobu spędzania czasu? Odpowiedź w... więcej
Jak wykorzystać popiół po grillu?

Jak wykorzystać popiół po grillu?

29-09-2017
Wyrzucanie popiołu po grillowaniu jest czynnością chyba najbardziej oczywistą. Oczywiście zachęcamy do każdorazowego oczyszczania grilla po skończonej uczcie, jednak jak się okazuje, można te resztki wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto przykłady, jak wykorzystać popiół po... więcej